Suomalainen voi opiskella uuden ammatin vaikka aikuisena

Tee täyskäännös urallasi vaikka aikuisiällä

Suomessa ollaan sikäli onnekkaita, että lähes kaikista muista maailman maista poiketen täällä saa opiskella aivan ilmaiseksi. Tämä on ennenkuulumatonta monissa maissa ja onkin yksi seikka, jonka takia Suomi on niittänyt kuuluisuutta maailmalla. Kun tähän lisätään vielä se, että tämä ilmainen koulutus on laadultaan ykkösluokkaa, on ainekset täydelliseen opiskelujärjestelmään taattu. Siinä missä joissakin maissa ihmiset voivat joutua pulittamaan satoja tuhansia opinnoistaan, Suomessa opiskelijoille itse asiassa maksetaan opiskelemisesta valtion tukien muodossa.

Tämä on mahtavaa monestakin syystä. Ensinnäkin näin kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan ja omiin mahdollisuuksiin voi vaikuttaa vain tekemällä kovasti töitä. Toinen ja ehkäpä tärkein pointti on se, että uraa voi myös vaihtaa vaikkapa aikuisiällä, jos huomaa, ettei nuorena tehty päätös enää tuotakaan iloa. Tämä olisi monessa maassa hyvin harvinainen ratkaisu, sillä jos koulutuksesta on maksettu tuhansia ja vielä tuhansia, ei sitä voida tuosta vain heittää hukkaan. Suomessa puolestaan on täysin normaalia, että ihmiset käyvät elämänsä aikana läpi useampia eri urapolkua. Jos siis alat tylsistyä nykyisessä työssäsi ja kaipaat elämääsi piristystä, me haluamme antaa vinkkejä uran laajentamiseen sinulle.

Opiskelu on hauskaa aikuisenakin

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta ja mikään informaatio ei ole tylsää. Kaikesta, mitä koskaan tulet oppimaan, voi olla sinulle jonkinlaista hyötyä tulevaisuudessa. Siksi ei kannatakaan aliarvioida opiskelemisen hyötyä eikä varsinkaan kannata pelätä lähteä opiskelemaan uudestaan myöhäisemmälläkään iällä. Monia pelottaa se, ettei opiskelu enää tunnukaan samalta tai se, mitä muut ajattelevat. Tällaisista asioista ei kuitenkaan kannata murehtia, vaan kannattaa aina mennä oma vointi edellä.

Muista myös, että vielä aikuisenakin on mahdollista saada uravalmennusta sekä vinkkejä siihen, millaisia muutoksia urallaan olisi mahdollista tehdä. Ammattilaiset ihmiset osaavat neuvoa sinua siinä, millaiset muutokset uralla olisivat järkeviä tai mahdollisia ja millaisia kouluttautumismahdollisuuksia alueellasi mahdollisesti on. Uravalmennuksesta voi olla suurta apua, joten se todellakin kannattaa. Lähde rohkeasti toteuttamaan unelmiasi – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, vaan aika on juuri nyt!